Ja s’han començat a presentar algunes activitats dels projectes seleccionats al concurs convocat per El Teler de Llum. Centre d’Art, destinat a treballs de mediació entre l’art contemporani i els diferents públics de Tarragona. Aquí tots ens coneixem, sabem que, per part dels artistes i gestors que s’han arriscat a crear els projectes, hi ha intel·ligència i bona voluntat, i que tenen la garantia de treballs anteriors arriscats, voluntaristes i compromesos.
També hem de dir que aquest programa només és una part del que esperem d’un Centre d’Art. Al marge d’ajuts puntuals als artistes emergents i de l’atenció especial a la fotografia que ens dóna moltes satisfaccions, confiem que els pressupostos es recuperin i que el Centre d’Art compti amb un espai propi. També esperem que es contemplin camps desatesos com la producció i promoció de projectes d’artistes d’aquí i de fora, la invitació a creadors d’alt reconeixement, l’entrada al circuit d’exposicions itinerants d’àmbit estatal o internacional, l’inici d’una línia de publicacions o l’impuls a la creació d’una col·lecció pública d’art contemporani. Pot semblar una carta als reis poc realista, però és l’oferta que es pot trobar en moltes i moltes províncies espanyoles i europees, i més si tenen o volen adquirir una projecció, una marca de ciutat o territori.
Ara ens alegrem de tenir a l’abast i en actiu els projectes de mediació i els seguirem atentament, tal com mereixen.
TRANSMISSIONS
Per una part, Nani Blasco, Andrea Eidenhammer i Unai Reglero, del col·lectiu Künstainer, inicien «Transmissions», una proposta que ells mateixos defineixen com a art col·laboratiu a llarg termini, que vol fer possible la transferència d’experiències entre els artistes i diferents sectors del Camp de Tarragona: el sector econòmic, el sector educatiu i el sector sociocultural. Es configura com un projecte de residències en un context específic en què els artistes intentaran interactuar. En una primera convocatòria s’han seleccionat tres projectes: «La Selva Laboral» de Raquel Friera, «Moi, un noir. Reloaded» de Ro Caminal i «Diàlegs als terrats» de Jordi Llort.
D’aquest darrer ja se n’ha fet la presentació i Jordi Llort comença una residència d’un mes al barri Parc Riuclar amb l’objectiu de generar un diàleg amb els veïns vehiculat pels dispositius tecnològics captadors d’imatges aèries. Sembla que se’l podrà trobar principalment pels terrats, pintant junt amb la gent del barri, entre antenes, ordinadors i càmeres voladores.
CAPSA AMBULANT D’ARTISTES
L’equip format per Joan Rion i Esther Canals ha pensat i tira endavant un projecte de mediació que pretén acostar i explicar uns artistes concrets a diferents públics amb la voluntat de crear metodologies i noves fórmules per escurçar distàncies entre l’art contemporani i els ciutadans. Una gran capsa serveix de reclam, d’escenari i punt de confluència, és un element de sorpresa i d’identificació. Amb diàlegs entre l’artista i diferents persones, presentacions, postals, actes festius de certa provocació, volen moure’s per diferents llocs de Tarragona i arribar a públics poc habituals als circuits convencionals. En unes «accions paral·leles» ofereixen el seu pla pedagògic, tallers que tenen l’art contemporani com a punt de partida.
La Capsa Ambulant comença amb quatre artistes: Armand, Lluc Queralt, el col·lectiu Mènsula i Maria Roig. Els aniran presentant durant els mesos que queden fins a finals d’any.