Art, educació i museus
Pedagogia des de la perspectiva de gènere
Pels volts de l’any 1974, l’artista americana Judy Chicago para una magnífica taula triangular per a una dinner party que arribaria a ser, amb el pas dels anys, l’obra emblemàtica del nou art feminista. Els plats disposats per a aquest dinner imaginari, amb formes de flors i vegetals inspirades en el sexe femení i els tovallons brodats elegantment, fan referència a dones cèlebres de les arts i la cultura de tots els temps, des de Safo fins a Georgia O’Keeffe, des de Frida Kahlo fins a Virginia Woolf. Dinner party sembla voler fer justícia al gènere de l’autora, davant l’aclaparadora majoria d’homes que han copat els llocs preeminents a la història de l’art i les lletres. Una majoria que tot just fa un grapat d’anys que ha començat a ser revertida. Segles de cultura patriarcal que arriben fins a la modernitat: la primera meitat del segle xx és encara plenament arrenglerada amb els grans relats. Tot el que surt del discurs unívoc i uniformitzador de la modernitat és titllat de vernacular, folklòric o desviat. Inclosa la creativitat visual femenina: “aquí no brodem coixins!”, va bramar un antipàtic Le Corbusier a la gran arquitecta i dissenyadora francesa Charlotte Perriand.
Però, en el context dels canvis socials i culturals que es produeixen a la segona meitat del segle, l’estancament dels “grans relats” deixa pas a noves narratives. L’art i la literatura feta per dones proposa noves maneres de mirar el món. Tota una generació de crítica feminista, sobretot al context nord-americà, fa al darrer terç del segle passat dues aportacions essencials: contribuir de manera decisiva a la visibilitat de l’art i la literatura feta per dones, i proposar una relectura crítica de l’art del passat des de la perspectiva del gènere.
La nova concepció educativa del museu com a mediador ens planteja el repte de fer dialogar el discurs de la institució amb la identitat i la subjectivitat dels públics. El visitant és ara participant, les propostes artístiques s’entenen com a relacionals. La perspectiva del gènere és un dels arguments més sovintejats a la creativitat artística i al debat teòric de l’art, i un dels que donen més joc a la concepció dialògica del nou museu educador. A la XIII edició de les Jornades de Pedagogia de l’Art i els Museus, en línia amb la temàtica “Femení plural”, que és l’eix del 40è aniversari del Museu d’Art Modern de Tarragona, debatrem sobre la perspectiva de gènere en la tasca educativa dels museus d’art.
Adjunt trobareu el programa de la jornada.
LA INSCRIPCIÓ TÉ UN PREU PÚBLIC DE 20€
Podeu realitzar la inscripció aquí: http://ow.ly/ZEWFH
(Si no us funciona l'enllaç, copieu-lo i enganxeu-lo al vostre cercador)
Cal fer l'ingrés de pagament de la matrícula al compte corrent de la Diputació de Tarragona núm. ES88 2013 3056 0702 1009 8938 de Catalunya Caixa, indicant XIII Jornada MAMT i el vostre nom.
Trameteu còpia del resguard de pagament a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Professors XTEC
L'activitat està inclosa en el Pla de Formació Permanent del Departament d'Ensenyament 2015-2016 i certificada per l'ICE de la URV.
Inscripcions a: http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/lamevaformacio/cercador_activitats/
Codi de l'activitat: 7000130021
Reducció del 50% del preu sobre la matrícula:
- Membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)
- Membres de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya
Queden exclosos de pagament:
- Estudiants de la Universitat Rovira i Virgili
- Estudiants de les Escoles d'Art de la Diputació de Tarragona
- Professors de la Universitat Rovira i Virgili
- Personal de la Diputació de Tarragona